Siltoja-kirkkoteatterifestivaali kokoaa teatteriryhmiä Riihimäelle

Kirkkoteatterista kiinnostuneet kokoontuvat lokakuussa valtakunnalliseen kirkkoteatterifestivaaliin, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Teksti Marko Pasma kuvat Timo Sinivuori

Siltoja-kirkkofestivaalissa teatteriryhmät pääsevät esittelemään tarjontaansa ja samalla ryhmille tarjoutuu mahdollisuus verkostoitua, oppia toisiltaan ja saada uutta intoa toimintaansa. Yleisölle festivaali tarjoaa korkealaatuisia ja kiinnostavia esityksiä.

Tapahtuman yhtenä tavoitteena on tuoda esille mahdollisuus julistaa evankeliumia myös draaman ja taiteen kautta. Lisäksi viikonlopun aikana seurakuntien, järjestöjen ja eri yhteisöjen edustajat voivat löytää sopivia esityksiä tilattavaksi omiin tilaisuuksiinsa. 

Kirkkofestivaalin ideoija Timo Sinivuori, mistä ajatus tähän tapahtumaan tuli?

– Olen ohjannut Riihimäen seurakunnalle ja Teatteri Viitalle yli 50 erilaista esitystä vuodesta 1993 alkaen. Ensimmäisen kerran toteutimme festivaalin pienimuotoisesti yhdessä Hyvinkään Teatteri Betan kanssa Hyvinkäällä ja toisen kerran Seurakuntaopiston kanssa Järvenpäässä. Viime vuoden lopulla ehdotin Sirpa Viherälle, että mitäs jos järjestäisimme nyt Riihimäellä valtakunnallisen kirkkoteatteritapahtuman ja siitä se alkoi.

Kirkkoherra Sirpa Viherä, mikä sai Riihimäen seurakunnan mukaan festivaalien järjestämiseen?

– Meillä on aktiivinen kirkkoteatteriryhmä, joka toimii seurakunnan yhteydessä toteuttaen erilaisia tuotantoja. Kirkkovaltuusto on huomioinut draamatuotannon talousarviossa ja meillä on myös sopivat tilat tätä varten. Kun Timo ehdotti festivaalia, yllytyshulluna suostuin heti.

Kirkkoteatteri rakentaa siltoja

Kirkkoteatteri palvelee seurakunnassa kaiken ikäisiä lapsista ikäihmisiin.  Teatterilla tavoitetaan myös ihmisiä vanhainkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja vankiloissa. Parhaimmillaan esittävät taiteet voivat koskettaa ihmisen tunnemaailmaa sekä avata ajattelua. Teatteri on voimakas työkalu, kun opetetaan, julistetaan tai luodaan yhteyttä.

– Odotan siltojen rakentumista esiintyjien kesken sekä yleisön ja seurakunnan sekä kristillisten yhteisöjen välillä. Toivon, että esitykset myös herättelevät ja puhuttelevat katsojia, kertoo Sinivuori odotuksistaan.

– Tämä on myös hyvä mahdollisuus saada näkyvyyttä kirkkoteatteritoiminnalle sekä verkostoitua kirkkoteatteriväen kesken. Toivottavasti ryhmät saavat lisäksi uusia esiintymistilaisuuksia, jatkaa Viherä.

– Laittakaa sana kiertämään ja ilmoittautukaa mukaan! Nyt on hyvää aikaa harjoitella tai lämmittää vanha esitys kiertuekuntoon. Odotamme teitä Riihimäellä, kannustaa Sinivuori teatterilaisia lopuksi.

Siltoja-kirkkoteatterifestivaali Riihimäellä 25.-27.10.2024

Teatteriryhmien ilmoittautuminen on alkanut. Teatterilaisilla on mahdollista paitsi tuoda esille omaa osaamistaan, myös nähdä millaisia näytelmiä muilla seurakunnilla, järjestöillä ja eri yhteisöillä on. Viikonlopun aikana voi saada vinkkejä, miten päästä alkuun, miten luoda kirkkoteatterille mahdollisuuksia omassa seurakunnassa tai miten kutsua seurue vierailulle.

Teatteriryhmien tai yksittäisten esiintyjien ilmoittautuminen on auki 9.6. saakka ja esiintyjät valitaan 16.6. mennessä.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

tuottaja Sirkku Hoikkala, siltoja@puskapromotion.fi, 044 250 4975
kirkkoherra Sirpa Viherä, sirpa.vihera@evl.fi, 050 524 1739 

Tapahtuman sivut Facebookissa ja Instagramissa.

Asiasanat: