
Edelleen tarpeen: Naisteologit ry juhlii 90-vuotista taivaltaan
Naisteologit ry juhlii yhdeksänkymmentä vuotista taivaltaan maanantaina 7.10.2024. Haastattelimme järjestössä vaikuttanutta rovasti Soili Juntumaata sekä nykyistä puheenjohtajaa Saara Laakkosta ja selvitimme, mitä Naisteologit ry:lle kuuluu. Jobi onnittelee Naisteologit ry:tä ja julkaisee haastattelut juhlan kunniaksi!
Teksti Ilari Huhtasalo Kuvat Kirkon kuvapankki, Rami Nummelin / Kuvataivas
Soili Juntumaa siunattiin lehtorin tehtävään 1973. Miehet vihittiin papeiksi, naiset saivat siunauksen ja asetettiin lehtorin tehtävään. Juntumaan ensimmäinen seurakuntavirka oli Varkaudessa. ”Huvikseen laskin että pidin enemmän saarnoja kuin yksikään miespappi”, Juntumaa kertoo.
Ensimmäistä pappisvihkimystä vartioivat poliisipartiot ja messukansan joukossa istui joukko siviiliasuisia poliiseja. Välikohtauksia ei sattunut, mutta uhkauksia oli seuraavan aamun Helsingin Sanomien mukaan tullut Palvelevaan puhelimeenkin.
Seurakuntalaiset ottivat Juntumaan vastaan iloisesti, mutta Juntumaa kohtasi sittemmin kirkon piiristä irronneen yhteisön taholta asiatonta kohtelua. ”Ajattelin, että minut on Jumala kutsunut ja seurakunta valinnut. Minua ei tästä voi savustaa”, Juntumaa sanoo.
Pappisvihkimyksen avaaminen kentältä katsoen kohokohtia ovat olleet ensiksi naisten osuuden lisääntyminen kirkkoherroina ja nyttemmin piispakunnassa. Tässä Juntumaa pitää Irja Askolaa tärkeänä tienraivaajana.
Juntumaa on toiminut eri otteisiin Naisteologit ry:ssä, joista 2010–2014 puheenjohtajana. Kehityksessä Juntumaan arvion mukaan erotettavissa aaltoliikkeitä. Samat kysymykset nousevat esille aika ajoin, jopa ylipäätään naispappeuden oikeutusta koskien. Tämä turhauttaa, sillä kirkon olisi päästävä uusiin aiheisiin. ”Nuoret naisteologit ja papit ovat ennakkoluulottomia, rohkeita ja avoimia”, Juntumaa luonnehtii. Hän iloitsee pappien vapautumisesta liialta pönötykseltä.

Juntumaa on pappilan lapsi ja tottunut työntekoon. ”Soittelin kesän kynnyksellä alueen seurakuntiin ja kyselin, onko papille tarvetta. Puoliso kommentoi, että soittelet kesätöitä kuten muutkin nuoret”, Juntumaa kertoo.
Vaikka kymmenen vuotta on kulunut eläkkeellä, on Juntumaa tehnyt jatkuvasti keikkoja ja määräaikaisuuksia. Vapaaehtoisena Juntumaa työskenteli myös saattohoitokodin pappina neljän vuoden ajan. ”Tykkään tehdä. Pappeus on osa minua.”
Turvallisia, vertaistuellisia tilaisuuksia ja rakenteisiin vaikuttamista
Suomen naisteologit ry:lle kuuluu hyvää, kertoo Saara Laakkonen. Yhdistys sai hiljan paljon valtakunnallista näkyvyyttä antaessaan julkilausuman koskien piispainkokouksen päätöstä jatkaa Kansanlähetyksen ja Sleyn asemaa kirkon virallisina lähetysjärjestöinä. ”Toivottavasti löysimme tiemme laajemman joukon tietoisuuteen”, Laakkonen toteaa.
”Naisteologit kommentoi ajankohtaisia asioita ajoittain kipakastikin. Silti on aina tärkeää muistaa kaikki jo saavutettu ja yhteisten tavoitteiden eteen työtä tehneet ihmiset.”
Virkakäsitykseen liittyvä keskustelu turhauttaa tänä vuonna yhdistyksen puheenjohtajana aloittanutta Laakkosta. ”Opiskellessani ajattelin, että vihkimyksen saatuani kirkossa puhuttaisiin jo muista asioita. En olisi uskonut, että edelleen keskusteltaisiin naispappeudesta. Se päätös on tehty ennen syntymääni. ”
Yhtäältä Laakkonen ajattelee, että Naisteologit tarjoaa tilaisuuksia kokoontua yhteen ei puolilla maata turvallisissa ja vertaistuellisissa tilaisuuksissa. Toisaalta Laakkonen näkee kirkossa edelleen rakenteellisia haasteita, joihin naisteologien yhdistyksen tulisi vaikuttaa. ”Yhdistyksen tarpeellisuutta pohdittiin aikanaan, kun naispappeus hyväksyttiin. Nyt on helppo huomata, että tarvetta on edelleenkin.”
Laakkonen tuli Naisteologien toimintaan mukaan vuonna 2022 ja osallistui heti Tampereella järjestettyyn Voima-päivään. Laakkosen veti mukaansa alustukset, yhteiset keskustelut ja eri puolilta Suomea kokoontuvat osallistujat.

Laakkonen arvioi, että yhdistyksellä on tarve uudistaa sääntöjään lähitulevaisuudessa. Samalla keskustellaan jäsenkriteerien avaamisesta muille yhdistyksen tavoitteet jakaville. ”Kun samojen asioiden kanssa työskennellään, niin miksei yhdistettäisi voimiamme”, Laakkonen sanoo. Asian huolelliseen valmisteluun on kuitenkin varattava riittävästi aikaa.
Naisteologit juhlistaa 90-vuotista taivaltaan Turussa Henrikin kirkossa 7.10. Ohjelmassa oli muun muassa paneelikeskustelu otsikolla Kenellä on lupa toimia kirkossa. Paneeliin osallistuvat Satu Saarinen, Harri Henttinen, Hilkka Olkinuora sekä Elefteria Apostolidou.
Laakkonen arvioi Naisteologien tulevaisuuden valoisaksi. Yhdistys pyrkii löytämään yhä uusia yhteisestä asiasta kiinnostuneita. Naisteologit ry tavoittaa jäsenensä säännöllisellä jäsenkirjeellä. Uusia ikäluokkia tavoitellaan nyt myös Instagram-tilillä.
”Naisteologit kommentoi ajankohtaisia asioita ajoittain kipakastikin. Silti on aina tärkeää muistaa kaikki jo saavutettu ja yhteisten tavoitteiden eteen työtä tehneet ihmiset.”
Oikaisu 21.10.2024: Soili Juntumaa toimi Naisteologit ry:n puheenjohtajana vuosina 2010-2014.