
Kahden avioliittokäsityksen malli etenee kirkolliskokouksen käsittelyyn – omantunnon suojaa ollaan laajentamassa kanttoreihin
Kirkolliskokouksen lakivaliokunta hyväksyi kompromissiksi luonnehditun piispainkokouksen esitystä koskevan mietinnön. Valiokunta esittää pappien lisäksi kanttoreille omantunnonvapautta.
Teksti Toimitus Kuva Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Lakivaliokunta hyväksyi 24.3. mietinnön piispainkokouksen esityksestä rinnakkaisiksi avioliittokäsityksiksi. Esitys velvoittaisi toteutuessaan evankelis-luterilaiset seurakunnat vihkimään samansukupuoliset vihkiparit, mutta mahdollistaisi pappien ja kanttorien kieltäytymisen omantunnonsyihin vedoten.
Valiokunta kiinnittää virkamiesoikeudellista huomiota siihen, että malli on poikkeus pääsääntöön, että viranhaltijan on hoidettava kaikki virkatehtävänsä. Mietintö esittää omantunnon suojan ulottamista myös kanttoreihin. Kantaansa valiokunta perustelee kirkkokäsikirjalla, joka edellyttää kanttorin osallistumista toimitukseen. Kirkkoherran olisi kuitenkin huolehdittava, että kaikkiin vihkimisiin on saatavilla kanttori.
Piispainkokouksen esitys on rajannut omantunnonsuojan koskemaan ainoastaan varsinaista vihkitoimitusta ja sen ulkopuolelle jäisivät kuulutukset, esirukoukset sekä muiden työntekijäryhmien vihkimiseen liittyvät tehtävät. Mietintö tähän viitaten katsoo, että muidenkin työntekijäryhmien osalta työt tulisi järjestää siten, ettei kukaan joudu toimimaan avioliittoon vihkimisessä tai siunaamisessa omaatuntoaan vasten. Työntekijän avioliittokäsitys ei valiokunnan mukaan saisi muodostaa estettä työnhaulle tai luottamustehtäviin valitsemiselle.
Kirkkoherran tehtävien osalta mietintö tekee eron vihkimistoimituksen ja kirkkoherran muiden virkatehtävien välillä. Kirkkoherra vastaisi samansukupuolisten parien vihkimisten järjestämisestä, mutta vastuun voisi toteuttaa myös delegoimalla järjestelyjen hoitaminen toiselle työntekijälle.
Lakivaliokunta toisti piispainkokouksen kannan tarpeesta löytää ratkaisu, jossa avioliittoon liittyvät erimielisyydet eivät ole este ykseydelle. Esityksen arvioidaan toteutuessaan paikkaavan kirkon yhteiskunnallista julkikuvaa ja jopa jarruttavan kirkosta eroamista.
18-jäsenisen lakivaliokunnan 8 jäsentä jätti asiassa eriävän mielipiteen. Esitystä käsitellään kevään kirkolliskokouksessa, jossa se vaatii taakseen ¾ enemmistön.