
Teologit toisissa töissä
Teologian soveltavien opintojen opettajat istuvat saman pöydän ääreen. On tullut aika ottaa selvää, mitä kirkkoon suuntaamattomat teologit tekevät tänään ja huomenna.
Teksti ja kuvat Kaisa Puustinen
Teologeja tarvitaan kaikkialla, missä ihmisten on tarpeen ymmärtää toisiaan tai tehdä ihmisiä ja ympäristöä koskevia päätöksiä. Pöydän päässä Helsingin teologisen tiedekunnan Aura Nortomaa kaivaa esiin post it -laput, jotka ovat kuin itse teologit: värikkäät ja tarttumapintaa on moneen! Pöydän ympärillä istuvat Helsingin kollegat Maria Buchert ja Johanna Lumijärvi sekä Itä-Suomen yliopiston teologian osaston Suvi-Maria Saarelainen, Anna Salonen sekä Kaisa Puustinen.
Teologin osaamiskenttää sanoitetaan aivoriihessä taitoina, työkenttinä ja osaamistarpeina: kohtaaminen, jutustelu ja tutkiva työote kohtaa tekoälyn, biotekniikan ja etiikan. Entäs teknologia! Dialogi, demokratia ja kulttuuri! Hyvinvointi ja elämän tarkoitus!
Teologian opiskelijoiden valmiudet ja osaaminen ihastuttavat, mutta samalla nousevat esiin kysymykset jaksamisesta, moniulotteisuudesta ja yhteisöllisyyden tarpeesta. Ne voidaan tiivistää kysymällä, mikä on riittävästi.
Monet ei-kirkolliset teologit työllistyvät järjestöihin, kulttuurialalle ja erilaisiin asiantuntijatehtäviin
Pohjattomat kaivot
Mitä kaikkea opetuksessa olisi otettava huomioon, että koulutus antaisi eväitä jatkuvassa muutoksessa olevan maailman työtehtäviin? Onko teologien tehtäväkenttää todella parantaa maailmaa, sieluja ja viimeisiä kopiokoneita? Taitaa olla.
Opiskelijaan, koulutukseen, työelämään, työntekijään, johtamiseen ja kohtaamiseen kohdistuu paljon odotuksia. Teologit ovat laaja-alaisia moniottelijoita, joilta voi odottaa paljon. Koulutus tarjoaa eväitä monikielisyyteen ja monikulttuuriseen osaamiseen. Ryhmätyöskentelytaitoja hiotaan ja itsensä johtaminen on tämän päivän opiskelijoille jo tuttua. Teologinen substanssiosaaminen puolestaan avaa näköalan monikulttuuriseen maailmaan, jonka ilmiöt ja ilmenemismuodot ovat läsnä ympärillä olevissa ihmisissä ja maailman tapahtumissa.

Monet ei-kirkolliset teologit työllistyvät järjestöihin, kulttuurialalle ja erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Monen tie vie johtotehtäviin. Ja miksikäs ei – kaikilla näillä aloilla tarvitaan laajojen asiakokonaisuuksien ymmärtämistä, historian hahmottamista, kohtaamistaitoja sekä omien rajojen asettamista ja kunnioittamista.
Teologien takojat
Tekemisen meininki vahvistuu oivalluksella: Teologit ovat hyvissä käsissä!
Helsingin yliopiston Johanna Lumijärvi (TM) on pitkän linjan käytännöllisen teologian yliopisto-opettaja, jolla on kokemusta ja osaamista niin kirkollisella kuin akateemisellakin alalla.
Aura Nortomaa (FT) on piinkova ammattilainen työ- ja organisaatiopsykologian saralla, jonka erikoisosaaminen kristalloituu työhyvinvoinnin, itsensä johtamisen ja vuorovaikutustaitojen jatkuvasti muuttuvalla kentällä. Maria Buchert (TT) on auttavan kohtaamisen, pappien työurien ja teologien työelämän timanttinen asiantuntija, jonka ymmärrys teologikoulutukseen ja tutkimukseen on monipuolinen ja syväluotaava. Nortomaan ja Buchertin nimikkeet muuttuvat ansaitusti Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian yliopisto-opettajista yliopistonlehtoreiksi syksyllä 2025.
kaikilla näillä aloilla tarvitaan laajojen asiakokonaisuuksien ymmärtämistä, historian hahmottamista, kohtaamistaitoja sekä omien rajojen asettamista ja kunnioittamista
Itä-Suomen yliopistossa osaaminen on myös monipuolista ja vahvaa! TT Anna Salonen on käytännöllisen teologian lehtori, jonka tutkimuskenttä käsittää yhteiskunnallisen eriarvoisuuden eri näköaloja. Yhteiskunnalliset kysymykset ja teologinen asiantuntijuus kohtaavat oivaltavasti. Apulaisprofessori TT Suvi-Maria Saarelaisen asiantuntijuus soveltavissa opinnoissa kiteytyy sielunhoidollisen kohtaamisen ja haastavien tilanteiden aikaisen elämän mielekkyyden kysymyksiin. Yliopistonlehtori TT Kaisa Puustinen opettaa sekä kirkollisissa että monialaisissa soveltavissa opinnoissa esimerkiksi jumalanpalveluselämää, viestintää, esihenkilötaitoja ja tutkijan työtä.
Itä-Suomen yliopistossa soveltavat opinnot muuttuvat ensi lukuvuoden alusta alkaen omaksi hyvinvointiteologian ja työelämätaitojen oppiaineekseen, ja samalla Saarelaisen ja Puustisen työalaksi.
Pöydän ympärillä kulmakarvat nousevat. Yhteistyön mahdollisuudet oivaltuvat: ristiinopiskelussa on teologian tulevaisuus! Jo nyt on hyvin, mutta jatkossa ehkä vielä piirun verran paremmin.