Diakoniatyöntekijöiden Liitto: Diakonaattiuudistus on välttämätön – kirkon on aika tehdä päätöksiä

Diakoniatyöntekijöiden Liitto vaatii kirkolta konkreettisia päätöksiä diakonian viran uudistamisesta vuosikymmeniä kestäneen keskustelun jälkeen. Liiton mukaan uudistus on välttämätön kirkon tulevaisuuden kannalta, ja sen avulla voitaisiin selkeyttää diakonian viran asema sekä vahvistaa viran hengellistä tehtävää seurakuntatyössä.

Teksti Marko Pasma kuvat ARKISTO

Diakoniatyöntekijöiden Liitto (DTL) on osaltaan avannut keskustelun diakonian vihkimysviran uudistamisesta ja vaatii, että vuosikymmeniä kestänyt valmisteluprosessi saadaan vihdoin päätökseen. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on käyty diakonaattia koskevaa keskustelua jo yli 50 vuoden ajan. Tammikuussa 2024 piispainkokous käynnisti jälleen kerran diakonaattityöskentelyn.

DTL korostaa, että on tärkeää, että selvitysten pohjalta syntyy vihdoin konkreettisia päätöksiä.

– On kestämätöntä, että kirkko ei puolen vuosisadan keskustelun jälkeen tiedä, mikä diakonian virka on, toteaa DTL:n puheenjohtaja Tiina Haukijärvi.

Liitto painottaa, että diakonian viran asema osana kirkon kolmisäikeistä virkarakennetta – piispan ja pappisviran rinnalla – on selkeytettävä. Tähän liittyen myös virkaan vihkimys ja hengelliset oikeudet on saatava kirjatuiksi kirkon säädöksiin asianmukaisella tavalla.

– On aika lopettaa loputon keskustelu ja siirtyä päätöksentekoon, joka tukee diakonian vihkimysvirkaa ja seurakuntien toimintaa nyt ja tulevaisuudessa, Haukijärvi jatkaa.

DTL:n mukaan diakonaattiuudistus ei ole pelkkä hallinnollinen kysymys, vaan ratkaisevan tärkeä myös kirkon tulevaisuuden kannalta. Uudistuksella voidaan vastata erityisesti pienten seurakuntien resurssihaasteisiin, joissa diakoniatyöntekijät jo nykyisellään osallistuvat monipuolisesti seurakutatyöhön.

Liiton keskustelunavauksessa diakonian vihkimysvirka liittyisi entistä tiiviimmäksi osaksi kirkon hengellistä tehtävää, mikä voisi tarkoittaa oikeutta saarnata, toimittaa sanajumalanpalveluksia ja jakaa ehtoollista. Myös kasteen toimittaminen ja hautaan siunaaminen voisivat jatkossa kuulua diakonian vihkimysviran tehtäviin.

– Laajemmat hengelliset oikeudet mahdollistavat sen, että diakonian virkaan vihityt voivat osallistua täysipainoisesti seurakuntatyöhön ja tukea kirkon missiota, Haukijärvi toteaa.

DTL korostaa, että vaikka diakonian viran uudistaminen on tärkeä askel, se ei ratkaise kaikkia seurakuntien haasteita, kuten henkilöstön rekrytointiongelmia. Seurakuntien on varmistettava riittävät resurssit ja kehitettävä työyhteisöjä houkutteleviksi diakonian ja kasvatuksen ammattilaisille.

– Vihkimysvirka ei tee kenestäkään automaattisesti kaiken asiantuntijaa. Tarvitaan edelleen asianmukainen koulutus ja toimivia rakenteita, jotka tukevat työntekijöiden ammattitaitoa ja työhyvinvointia, toteaa DTL:n toiminnanjohtaja Tiina Laine.

Uudessa keskustelunavauksessaan DTL ottaa aiempaa selvemmin kantaa siihen, keitä diakonian virkaan voidaan vihkiä. Vuonna 2018 liitto piti mahdollisena muiden ammattiryhmien liittämistä vihkimyksen piiriin. Nyt liitto esittää, että nuorisotyönohjaajat ja varhaiskasvatuksen ohjaajat voisivat olla vihkimysviran piirissä.

DTL korostaa, että vihkimysvirka ja palvelussuhdevirka ovat eri asia ja niitä ei tule sotkea keskenään. Kirkkohallituksen määrittämät kelpoisuusehdot on pidettävä voimassa uudistuksen jälkeenkin, jotta eri työaloilla ja eri tehtävissä säilyy paras osaaminen ja asiantuntemus.

– Tunnistamme riskin, että vihkimysvirka ja palvelussuhdevirat sekoitetaan keskenään, mutta on pidettävä tarkka huoli siitä, että eri tehtävien kelpoisuusehdot säilyvät jatkossakin, Tiina Laine painottaa.

Hallinnollisesti DTL esittää, että diakonian virkaan liittyvät oikeudet ja vastuut selkeytetään ja viralle annetaan mahdollisuus vaikuttaa kirkon päätöksenteossa osana virkaan vihittyjen joukkoa. Liitto ei näe tarpeelliseksi erillistä kiintiötä diakonian vihkimysviralle, vaan ehdottaa, että kaikki kirkon vihityt viranhaltijat valitsevat edustajansa kirkolliskokoukseen, kapituleihin ja kirkkohallitukseen yhteisesti. Näin diakonian viran hallinnollinen osallistuminen ei monimutkaistaisi kirkon hallintoa eikä vaatisi erillisiä valintaprosesseja.

– On tärkeää, että diakonian ääni kuuluu kirkon hallinnossa ja että sen asema tunnustetaan tasavertaiseksi osaksi kirkon virkarakennetta, Laine toteaa.

DTL korostaa, että diakonaattiuudistus on keskeinen askel diakonian vihkimysviran aseman selkeyttämiseksi ja merkittävä osa kirkon tulevaisuuden toimintakyvyn turvaamista, jotta kirkko pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

DTL:n keskustelunavauksen diakonaatista voi lukea kokonaisuudessaan liiton sivuilta.