Käsityöt kannattelevat niin tekijöitään kuin saajiaan – diakoniatyön kässäkerhojen suosio nousussa
Seurakuntien käsityöpiirit eivät ole pelkkää neulomista: niissä jaetaan arkea, rukoillaan, kahvitellaan ja tehdään hyvää lähimmäisten hyväksi. Monille kerhoista on tullut tärkeä osa yhteisöllisyyttä ja hengellisyyttä.
Teksti Tiina Heiskanen kuvat Haastateltujen albuMit
Seurakuntien käsityötoiminta ja -myyjäiset elivät kulta-aikaansa 1970–1980-luvuilla. Pitkäksi aikaa toiminta osittain hiljeni, kunnes 2010-luvulta lähtien erilaiset kässäkerhot ja puikkopiirit ovat kokeneet uuden nousukauden. Diakoniatyöntekijöiltä eri puolilta Suomea kysyttiin, mitä käsityökerhoissa tapahtuu tänä päivänä.
Kiireettömyyttä, hengellisyyttä ja hyvän tekemistä
Monet seurakuntien käsityöryhmät ovat syntyneet työntekijöiden tai seurakuntalaisten innostuksesta ja osaamisesta. Useat ryhmät toimivat itseohjautuvasti tai vapaaehtoisvoimin, eikä toiminta aina edellytä työntekijän käsityöosaamista. Diakoniatyöntekijöiden mukaan käsityökerhojen suosion taustalla on monien kaipuu paitsi perinteiseen käsillä tekemiseen, myös pysähtymiseen ja kiireettömään yhdessäoloon.
Kässäkerhoissa ”harrastetaan seurustelun sakramenttia”, keskustellaan hengellisistä asioista, kahvitellaan, rukoillaan ja lauletaan. Myös hyvän tekeminen ja kierrättäminen vetävät ihmisiä puoleensa. Osa osallistujista toimii kotoa käsin ja tuo valmiit neuleet seurakunnan kautta jaettavaksi tarvitseville. Monille kerho tuo helpotusta yksinäisyyteen.
Lohtuhuiveja, junasukkia ja korttipajaa
Pieksämäen seurakunnassa käsitöitä tehtiin pitkään Ystävän kammari -toiminnassa. Nykyään siellä järjestetään Neulekahvilaa, Tuunauspajaa ja Korttipajaa. Neulekahvila alkoi muutama vuosi sitten seurakuntalaisen toiveesta Lohtuhuivi-iltoina, jotka sittemmin laajenivat kastesukkien, diakoniatyön kautta jaettavien lämpimien neuleiden sekä vauvanpeittojen tekemiseen.
Tuunauspaja on toiminut lähes 15 vuotta pääosin vapaaehtoisvoimin, ja siellä valmistetaan monenlaisia käsitöitä diakonia- ja lähetystyön hyväksi. Korttipaja jalkautui tänä vuonna ikäihmisten kerhoihin, kertoo diakoni Hanna Kytölä.
Joulupaketteja merimiehille, sukkia, sytopipoja ja lohtukissoja
Turussa Maarian seurakunnan Sukkaset-ryhmä kutoo sukkia diakoniatyön asiakkaille ja kastejuhlissa jaettavaksi. Lankojen ja tarjoilujen hankinnoista vastaa diakoniatyöntekijä, kertoo diakoni Tamara Partanen.
Myös Leppävaarassa, Järvenpäässä ja Sipoon suomalaisessa seurakunnassa toimii Näppärät Näpit -ryhmä, ja Sipoon seurakunnassa lisäksi Tehdään yhdessä -ryhmä. Järvenpäässä ryhmä valmistaa lähes 100 sukkapakettia joka jouluksi merimieskirkon kohtaamille merimiehille. Paketeissa on sukkien lisäksi puinen risti ja syötävää, kertoo diakoni Nita Ahjonpalo.
Leppävaaran Näppärät Näpit valmisti viime vuonna perusneulomusten lisäksi kaksi isoa virkattua joulukuusta, jotka sijoitettiin kirkolle ja kehitysvammaisten asumisyksikköön. Luovat Kädet -ryhmä on tehnyt suruleirin lapsille lohtukissoja, ja Äiti Teresa -piiri on virkannut peittoja, kertoo diakoni Noora Lana.
Rautalammilla Sukka ja sävel -ryhmässä tehdään käsitöitä, lauletaan ja kahvitellaan. Lohjalla Nummen alueseurakunnan käsityökerhossa valmistetaan neuleiden lisäksi sytopipoja syöpää sairastaville. Riihimäen ja Lahden Salpausselän seurakuntien Puikkopiireissä keskitytään erityisesti sukkien valmistukseen. Riihimäellä järjestettävä Joulupuoti keräsi viime vuonna Yhteisvastuukeräykselle ja lähetystyölle yli 6 000 euroa kumpaankin.
Kierrätystä, yllätystempauksia ja puikkomessuja
Sipoon Tehdään yhdessä -ryhmä käyttää paljon kierrätysmateriaaleja. Ryhmä suunnittelee helppoja käsitöitä, jotta kynnys osallistumiseen pysyy matalana.
– Ryhmä on hyvä työväline diakoniatyölle. Sinne on helppo kutsua uusia ihmisiä, jotka kaipaavat yhdessäoloa”, kertoo diakoni Riitta Vanhala.
Hollolan Kuhmoisten alueseurakunnan käsityökerho toimii testamenttivaroilla, ja sen sukkia lahjoitetaan diakonian asiakkaille sekä ekaluokkalaisille, riparilaisille ja abeille. Alueella järjestetään vuosittain yllätystempaus, jossa kirkonkylään piilotetaan pusseissa sukkia ja lapasia. Puikkomessuissa jaetaan pieniä neuleita lahjaksi, ja esirukoukset toteutetaan eri värisillä villatupsuilla. Liedossa pidetään neulekirkkoa, jossa voi tehdä käsitöitä tai neuloa lohtuhuiveja.
Ahkerien Eukkojen elämänväriset vainajapeitot
Liedon Ahkerat Eukot -ryhmä sai alkunsa Apu-pupuja tehden. Nykyään ryhmä valmistaa käsitöitä diakoniatyölle. Paikallisen terveyskeskuksen toiveesta ryhmä teki ”elämänvärisen” vainajapeiton, joka tuo lämpimän tunnelman omaisten hyvästelyhetkiin.
– Muutama peitto on nyt työn alla eri asumisyksiköihin, kertoo diakonissa Taru Sahla.
Äiti Teresa -peittoja
Äiti Teresa -piirejä toimii eri puolilla Suomea. Espoonlahden seurakunnan Teresa-piiri on 25 vuoden aikana valmistanut 1700 peittoa sekä lähes 2000 vauvan nuttua, myssyä, sukkaparia ja lapasta. Tuotteita myydään Naisten Pankin hyväksi ja lahjoitetaan eri kohteisiin, kertoo diakoni Liisa Pohjonen. Lappeenrannassa kaksi Peittokerhoa neuloo lastenpeittoja katastrofialueille. Koronavuosina ryhmät toimivat puhelinryhminä, ja käsityöt vaihtoivat omistajaa ulko-ovilla.
Käsityöt kannattelevat sekä tekijöitä että saajia. Lukuisat käsityöpiirit ahkeroivat koko vuoden, ja tuhannet ihmiset saavat tänäkin jouluna lämpöä varpailleen ja koteihinsa diakoniatyön ansiosta. Sydämellinen kiitos kaikille kädentaitajille!