Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi kriisissä: Akava esittää ratkaisuja uudessa julkaisussa

Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi on huolestuttavassa tilassa. Akava keräsi lähes 800 opiskelijatarinaa, jotka kertovat toimeentulon, mielenterveyden ja tulevaisuuden pelkojen kuormittamasta arjesta. Nyt julkaistut ratkaisut pyrkivät parantamaan opiskelijoiden arkea ja siirtymistä työelämään.

Teksti Marko Pasma kuvat Akava

Keväällä 2024 Akava, sen opiskelijajärjestö ja jäsenjärjestöt käynnistivät kampanjan, jonka tavoitteena oli kerätä korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia heidän hyvinvointiaan haastavista tekijöistä. #TärkeäOsaMinua-kampanjan tulokset puhuvat karua kieltään: lähes 800 opiskelijan kokemuksia kertovaa tarinaa nostivat esiin vakavia haasteita liittyen toimeentuloon, mielenterveyteen ja työelämään siirtymiseen.

Opiskelijoiden ääni kuuluviin

Opiskelijat kuvaavat arkeaan paineiden täyttämänä. Taloudellinen epävarmuus, suorituskeskeisyys ja heikko tukipalvelujen saatavuus kuormittavat nuoria. Moni kokee, ettei heidän ääntään kuulla, ja pahoinvointi näkyy opiskelijoiden keskeytyneinä opintoina ja uupumuksena.

– Murehdin koko ajan rahan riittämisestä, ahdistuksen takia jään helposti muita opiskelussa jälkeen ja kursseja jää puoleenväliin. Haluan eteenpäin mutta tuntuu kuin
olisi mahlaa jalanpohjissa,” kertoo Eea, 24.

Hän ei ole yksin: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan psyykkinen kuormittuneisuus on korkeakouluopiskelijoilla selvästi yleisempää kuin aikuisväestössä keskimäärin.

Akavan ratkaisut ongelmiin

Akava on julkaissut opiskelijoiden kokemuksiin perustuvan Valmiiksi säröillä -julkaisun, johon Akavan jäsenjärjestöt ja Akavan opiskelijat ovat muotoilleet vaikuttavia ratkaisuja opiskelijoiden kampanjassa jakamiin haasteisiin. Ratkaisuehdotusten kokonaisuus on jaettu kolmeen pääteemaan:

  1. Terveys ja hyvinvointi: Painopisteenä ovat turvalliset opiskeluympäristöt, mielenterveyspalvelujen resurssointi ja opiskelijoiden kokonaisvaltainen tuki.
  2. Toimeentulo: Akava esittää opintotukijärjestelmän uudistamista, palkallisten harjoittelujen takaamista sekä opiskelija-asuntokannan kasvattamista.
  3. Työelämä: Määräaikaisten työsuhteiden ketjuttamisen estäminen, laadukkaat harjoitteluprosessit ja opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittäminen ovat keskiössä.

Yhteistyötä tarvitaan

Akava korostaa, että opiskelijoiden hyvinvoinnin parantaminen vaatii laaja-alaista yhteistyötä julkisen sektorin, korkeakoulujen, opiskelijajärjestöjen ja työelämän toimijoiden kesken. Akava jäsenjärjestöineen pyrkii konkreettisiin toimiin tehden vaikuttamistyötä ja välittäen viestiä päättäjille.

– Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen ja turvaaminen on koko
yhteiskunnan yhteinen asia. Tarvitsemme resursseja, tutkittua tietoa ja yhteistyötä sekä
vahvaa tahtoa tehdä opiskelijoiden arjesta ja työelämään siirtymisestä helpompaa, toteavat Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren ja Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Pauliina Ryökäs julkaisun esipuheessa.

Ratkaisuehdotukset ja opiskelijoiden tarinat löytyvät kampanjasivulta www.tärkeäosaminua.fi.