Paastonaika tarjoaa Riku Turpiaiselle selvärajaisen ajan, jolloin voi keskittyä miettimään, miten elämäänsä elää

Kallion kirkossa tiistaisin kokoontuva paastoryhmä kutsuu etenkin nuoria aikuisia. Paastoryhmän alustukset johdattavat osallistujia pohtimaan omaa suhdettaan sekä ajankohtaisiin että ikiaikaisiin kysymyksiin.

Teksti Ella Luoma kuvat Ella Luoma

Kallion kirkossa kokoontuu tiistaisin paastoryhmä, joka kutsuu etenkin nuoria aikuisia pohtimaan paastonaikaan liittyviä teemoja ja harjoittamaan hengellisyyttä. Ryhmä syntyi Suomen kristillisen ylioppilasliiton (SKY) aloitteesta ja yhteistyössä Kallion seurakunnan kanssa. Paastopiiri alkaa Kallion kirkon viikkomessulla, jota seuraa yhteinen ruokailu. Tämän jälkeen on luvassa alustus ja vapaata keskustelua.  

SKY-aktiivi Riku Turpiainen on ollut mukana paastoryhmässä sen perustamisesta alkaen. Hän oli kaivannut paaston tueksi yhteisöä ja rutiinia hengellisyyden harjoittamiseen, joten hän lähti mukaan toimintaan.  

– Eräältä ortodoksipapilta kuulin ajatuksen, että paastoa voisi verrata kuorolauluun: pitää kuunnella itseään, mutta myös muita, Turpiainen sanoo.

Ajatus paastosta laajeni piirin myötä

Paastoryhmä oli Turpiaiselle ensimmäinen kosketus kristilliseen paastoon.  

– Minulla ei ollut tätä ennen kristillistä yhteisöä, ja kristillinen paastokin oli melko vieras. Mielessäni paastoon yhdistyivät lähinnä ankaruus itseä kohtaan ja suhde ruokaan. 

Piirin myötä Turpiaisen ajatus paastoamisesta laajeni. Vaikka kasvisruokavalion suosiminen ja alkoholin tai sosiaalisen median vähentäminen ovat hänen mielestään hyviä henkilökohtaisia tavoitteita, paastossa on kyse ennen kaikkea tilan raivaamisesta niille asioille, jotka ovat elämässä tärkeitä.

Turpiaiselle näitä ovat hyvän elämän tavoittelu ja oikeudenmukaisuuden edistäminen. Hän ajattelee, että uskoon kuuluu oman elämän ja omien valintojen arviointi. Paastonaika tarjoaa selvärajaisen ajanjakson, jolloin voi keskittyä miettimään, miten elämäänsä elää.   

Hänelle kristittynä kasvaminen tarkoittaa sitä, että oppii arvostamaan sitä, mitä itsellä on, eikä kaipaa jatkuvasti isompaa ja parempaa – etenkään toisten ihmisten kustannuksella.  

Paastopiirin myötä Turpiainen on alkanut nähdä paastoamisen myös yhteisöllisenä. Viikoittain kokoontuva ryhmä tuo rutiinia, ja ihmisten kanssa tulee vietettyä enemmän aikaa.  

– Sosiaalisessa mediassahan on se, että se vie helposti huomiota niistä asioista, joihin haluaisi oikeasti keskittyä. Kun vähentää sen käyttöä, on enemmän aikaa kohdata muita ihmisiä, ja paastoryhmä tarjoaa siihen mahdollisuuden. 

Luterilaisessa kirkossa paasto on kuitenkin hänen mukaansa typistynyt sellaiseksi, että jokainen miettii itsekseen, mistä tänä vuonna paastoaisi.

Luonteva yhteistyö kantaa pitkälle

SKY:n pääsihteeri Katri Malmi sanoo, että moni luterilainen kristitty kaipaa paaston ajalle rakennetta ja yhteisöä.  

– Perinteisesti paastoaminen on ollut kirkon ja koko yhteisön asia, Malmi toteaa.

Luterilaisessa kirkossa paasto on kuitenkin hänen mukaansa typistynyt sellaiseksi, että jokainen miettii itsekseen, mistä tänä vuonna paastoaisi – pahan puhumisesta vai karkista. Hänen mielestään se on haastava tapa paastota. 

Ajatus paastoryhmästä syntyi pari vuotta sitten, kun SKY etsi uusia toimintamuotoja. Ryhmää alettiin pyörittää yhdessä Kallion seurakunnan kanssa. 

– Meidän järjestössämme ajatellaan, että kristilliseen elämään kuuluvat hengellinen syventyminen ja kristillinen vastuunkanto. Paaston ajassa nämä teemat yhdistyvät. 

Yhteistyö Kallion seurakunnan kanssa on ollut Malmin mukaan luontevaa. Kallion kirkon työntekijöitä on ollut mukana myös SKY:n toiminnassa, ja seurakunnalla on järjestön kanssa samanlainen työnäky. Tiistai-illan viikkomessu oli jo valmiiksi osa kirkossa järjestettävää viikoittaista toimintaa, jonka perään oli helppoa järjestää piiri.  

Malmi kertoo, että työnjako menee niin, että seurakunta järjestää messun ja tilat, SKY ruoan ja ohjelman. Seurakunnan mainostus on Malmin mukaan myös tuonut uusia ihmisiä ryhmään.

Tilaa löytyy myös luovuudelle ja ilolle

Paastoryhmään voi tulla poikkeamaan vain kerran tai sitten siellä voi käydä viikoittain. Tapaamisia on tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen. Järjestön aktiivit suunnittelevat alustusten aiheet, joita ovat olleet muun muassa kristinusko populaarikulttuurissa, Raamattu ja vallankäyttö sekä eläinetiikka. 

– Ajatuksena on, että ne johdattaisivat pohtimaan sitä, miten oma hengellinen kasvu vaikuttaa omaan toimintaan. Kristittyjä kutsutaan toimimaan maailmassa, Malmi muistuttaa. 

Myös Turpiainen alustaa paastopiirissä. Hänen aiheenaan on menestyksen etiikka.  

– Joissakin kristillisissä liikkeissä ajatellaan, että kristittynä kasvaminen näkyy ulospäin kukoistuksena, ja mittareina ovat maalliset asiat, kuten vaurastuminen. Mutta onko se sellaista hengellistä kasvua, johon meitä oikeasti kutsutaan? 

Malmi muistelee, kuinka ensimmäisellä paastopiirikerralla oli alustus hylkeidensuojelusta Pietarista.  

– Kallion seurakunnan pappia oli lähestytty, että olisi tällainen aihe, ja pääsisikö siitä kertomaan jossain. Me toivotimme hänet tervetulleeksi paastopiiriin. 

Malmin mukaan opiskelijatoiminnassa on tärkeää, että siellä on tilaa myös luoville avauksille ja hauskanpidolle. Paaston aika alkaa tuhkakeskiviikkona ja päättyy pääsiäiseen. Paastopiiri päättyy silloin pääsiäissitseihin eli akateemisiin pöytäjuhliin.  

– SKY:ssä korostuu kristityn vastuu. Siksi yritämme pitää esillä sitä, että kristityn elämään kuuluvat myös ilo ja juhla.

Mikä on SKY?

Suomen kristillinen ylioppilasliitto SKY on sateenkaarimyönteinen ja ekumeeninen kristillinen opiskelijajärjestö, jonka toiminnassa korostuvat hengellinen etsintä ja kasvu sekä kristillinen vastuunkanto.

SKY:n ja Kallion seurakunnan järjestämä paastopiiri kokoontuu paaston ajan tiistaisin Kallion kirkolla. Kuudelta alkavat viikkomessun jälkeen on tarjolla vegaanista ruokaa ja keskustelua yhteiskunnallisista aiheista.