Luottamus, valta ja pienet teot

Äänestäminen, ammattiyhdistystoiminta, mielenosoitukset ja rakentava sananvapauden käyttäminen. Kun ikäviä uutisia tulvii ovista ja ikkunoista, pitää muistaa, että jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa.

Teksti LAURA lEIPAKKA

Sana, joka on viime aikoina ollut usein mielessäni, on luottamuspula. Tuntuu, että niin meillä kuin muualla maailmassa on luottamus tällä hetkellä kortilla. Tämä on iso ongelma, sillä ilman luottamusta toisiin ihmisiin ja yhteisiin sopimuksiin sekä pelisääntöihin, epävarmuus ja kaaos ottavat herkästi vallan. Tämä puolestaan murentaa niin yhteiskuntajärjestystä kuin tulevaisuudenuskoa. Alexandre Dumasin muskettisoturien tutuksi tekemä slogan ”yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta” tuntuu välillä sanahelinältä.

Äänestäminen, ammattiyhdistystoiminta, mielenosoitukset ja sananvapauden käyttäminen rakentavasti ovat kaikki keinoja vaikuttaa. Pienillä teoilla on iso merkitys.

Luottamus tuntuu kadonneen niin maailmanpolitiikassa kuin meidän arkisessa elämässämme. Näin kuntavaalien kynnyksellä tuntuu siltä, että luottamusta tarvitaan enemmän kuin koskaan, sillä ei ole ihan sama kuka arkeemme vaikuttavia päätöksiä tekee, millä agendalla ja mistä taustavaikuttimista käsin. Usein kuulee politiikassa käytettävän fraaseja ”kaikkien parhaaksi” tai ”kaikille hyvä”. Olen viime aikoina miettinyt, mitä ne oikein tarkoittavat luottamuspulan valossa tarkasteltuna. Ketkä kaikki ja keiden hyvä? Hyvä minulle ja lähipiirilleni vai hyvä myös niille ihmisille, joiden kanssa en ole samaa mieltä? Jotta kakkien hyvä voisi oikeasti toteutua tarvitsemme empatiaa. Toisen ihmisen asemaan asettuminen on välttämätöntä, sillä ilman kykyä tarkastella maailmaa eri näkökulmista, kaikkien hyvä ei voi toteutua.

Täytän tänä vuonna 40 vuotta ja sen puitteissa toteutan erilaisia haasteita, joita ystäväni ideoivat minulle. Yksi haasteista on vierailla kaikissa Suomen 19 maakunnassa. Jo nyt kolmen maakuntavierailun jälkeen maailmankuvani, todellisuudentajuni ja käsitykseni suomalaisesta yhteiskunnasta on laajentunut. Todellisuus esimerkiksi Lapissa ja Itä-Suomessa on erilainen kuin omani täällä Helsingissä, mutta jaamme silti samat inhimillisen elämän kysymykset ja haasteet. Maailmanpolitiikan muutokset, ilmastonmuutos ja eduskuntamme päätökset vaikuttavat meihin kaikkiin suomalaisiin yhtä lailla, vaikka asiat, joihin arjessamme kiinnitämme huomiota, olisivatkin erilaisia. Olemme siis samassa veneessä niin suomalaisina kuin koko ihmiskuntana, ja tämä on ensiarvoisen tärkeää muistaa kaikessa päätöksenteossa. Käyttämäni valta ja tekemäni päätökset eivät koskaan kosketa vain minua, vaan aina isompaa joukkoa.

maailma koostuu yksilöistä ja että jokainen ihminen voi omilla valinnoillaan ja omilla ratkaisuillaan vaikuttaa kokonaisuuteen.

Näinä aikoina on erityisen pelottavaa, kuinka yksi tai muutama ihminen pystyy päätöksillään saamaan niin paljon hyvää tai pahaa aikaan. Vallan keskittyminen korkealle yhden ihmisen käsiin on vaarallista, sillä silloin yhteiskunta ja miljoonat ihmiset ovat varsin haavoittuvassa asemassa muutaman ihmisen oikkujen ja päätösten panttivankina. Yhdysvallat on tästä valitettava esimerkki tällä hetkellä. Presidentti Trump on lyhyessä ajassa päätöksillään onnistunut vaikuttamaan miljardien ihmisten elämään ja saamaan maailmantalouden kaaokseen. En olisi ikinä uskonut, että eläisimme tällaisia aikoja. Hulluinta on se, että yhden ihmisen päätöksillä on todellakin vaikutusta miljardeihin ihmisiin ja heidän arkeensa. Myös meihin täällä Suomessa. Siksi valta ei koskaan saisi olla keskittynyt vain pienen joukon käsiin. Ja juuri siksi ajattelen, että kansalaisvaikuttamista, jota ammattiyhdistysliikekin on, ja joukkovoimaa tarvitaan yhä enemmän.

Toisaalta tuntuu, että mitä pieni ihminen voi oikein tehdä tämän kaiken myllerryksen keskellä. Ainakin itselleni epätoivo ja turhautuminen meinaavat usein ottaa vallan, kun ikäviä uutisia tulvii ovista ja ikkunoista ja kun tuntuu siltä, että maailman kaaokseen ei voi vaikuttaa millään tavalla yksilönä. Näinä hetkinä muistutan itseäni, että maailma koostuu yksilöistä ja että jokainen ihminen voi omilla valinnoillaan ja omilla ratkaisuillaan vaikuttaa kokonaisuuteen. Äänestäminen, ammattiyhdistystoiminta, mielenosoitukset ja sananvapauden käyttäminen rakentavasti ovat kaikki keinoja vaikuttaa. Pienillä teoilla on iso merkitys. Kuten rakastamassani elokuvasaagassa Taru Sormusten Herrasta todetaan: ”Pieninkin henkilö voi muuttaa tulevaisuuden kulun.” Siksi epätoivolle ei pidä antaa valtaa, vaan muistuttaa itselleen, että jokainen meistä pystyy yksilöinä vaikuttamaan kokonaisuuteen.