Kenestä Vuoden kanttori 2024?

Ehdokkaana voi olla kuka tahansa ansioitunut kanttori, jota Suomen Kanttori-urkuriliiton alaosasto esittää. Valinnasta päättää liiton hallitus.

Teksti Essi Koivupiha kuvat Maria Aaltonen

Suomen Kanttori-urkuriliitto on valinnut Vuoden kanttorin vuodesta 1999 alkaen. Ensimmäisen kerran palkinto myönnettiin liittokokouksessa Rovaniemellä ja tuosta on kulunut jo 25 vuotta eli neljännesvuosisata.

Vuoden kanttorin valintaperusteet vaihtelevat vuodesta toiseen. Kanttori-urkuriliiton hallitus valitsee kanttorin ehdotusten perusteella keskustelunsa pohjalta. Valintaperusteiden vaihtelulla taataan se, että erilaiset ammattilaiset voivat saada tunnustusta työstään, eikä kaikkien tarvitse sopia samanlaiseen muottiin.

Korona-aika haastoi musiikkityötä

Vuonna 2021 Vuoden kanttoriksi valittiin Ossi Jauhiainen, joka sai kiitosta korona-ajan taitavasta sopeutumisesta työnsä videointiin. Palkinnon myöntämisperusteissa Jauhiaisen todettiin olevan reilu ja kannustava työtoveri, joka toteuttaa myös rohkeasti omaa visiotaan. Lisäksi todettiin Jauhiaisen tehneen taidokkaita virsisovituksia sekä aktiivista yhteistyötä eri musiikkigenrejä edustavien artistien kanssa. Hän on toiminut myös pitkään liiton eri tehtävissä.

– Hyvää kuuluu, kiitos kysymästä. Työn monipuolisuus ja yhdessä tekeminen ilahduttavat edelleen, kertoi Jauhiainen, kun kysyimme häneltä kuulumisia.

Pääsiäiskiireiden lisäksi lähitulevaisuudessa siintävät muutamat seurakunnan virsivideot ja yhteisvastuukonsertti, joista etenkin jälkimmäinen vie aikaa. Hiljattain Alavan kirkkokuoro esitti Jauhiaisen johdolla Mozartin Requiemin täydelle Kuopion tuomiokirkolle. Uutena aluevaltauksena Ossi Jauhiainen on tänä keväänä ensimmäistä kertaa tuuraajana Kuopion kaupunginteatterin pianistina.

Yhteinen musisointi työn keskiössä

Vuonna 2022 Vuoden kanttoriksi nimettiin Kaisu Rauhamaa. Valintaperusteissa häntä kiitettiin monipuolisesta, laadukkaasta ja kaikenikäiset huomioivasta työstä. Hän on kollegoidensa arvostama muusikko, jonka työn ytimessä ovat yhteinen musisointi ja jumalanpalveluselämä. Rauhamaa on toiminut ansiokkaasti esihenkilönä seurakunnassaan sekä Kanttori-urkuriliiton alaosastotehtävissä pitäen ammattikuntansa ja alaistensa puolta.

Tänä vuonna Rauhamaalla on menossa viimeinen vuosi ennen eläkkeelle siirtymistä. Tunnelmat ovat haikeat mutta kiitolliset ja hän haluaakin panostaa viimeisen työvuoden hetkiin täysillä ja koko sydämellään.

– Mielessään saa jättää jatkuvasti hyvästejä. Milloin on virkauran viimeinen pääsiäinen, milloin viimeinen lapsikuoron kevätretki ja milloin viimeinen suvivirsi, pohtii Rauhamaa, kun kysyimme hänen kuulumisiaan.

Rauhamaa kokee, että häntä arvostetaan työssään, mistä kertovat itsenäisyys ja vapaus työnteossa. Työssä erityisesti tuottaa iloa ihmisten kohtaaminen ja kokemus siitä, että yhdessä koetaan jotain arvokasta, joka kantaa eteenpäin.

Tänä pääsiäisaikana hän pääsee nostalgiamatkalle, sillä kevään ohjelmistossa olevan Tytti Issakaisen Passiodraaman musiikkivastuu oli hänen ensimmäisiä isompia vastuitaan opiskeluvuosina.

– Samat laulut puhuttelevat yhä ja kuorolaisten innostus on suorastaan käsin kosketeltavaa, Rauhamaa kertoo.

Musiikkia seurakuntalaisille ja seurakuntalaisten kanssa

Vuonna 2023 Vuoden kanttoriksi valittiin Sastamalan seurakunnasta Anu Mattila, joka sai erityisesti kiitosta halustaan tehdä työtä seurakuntalaisille ja heidän kanssaan. Hän tekee työtään maantieteellisesti laajassa seurakunnassa pitkäjänteisesti ja työn laadusta tinkimättä. Mattila kohtaa työssään ihmiset lämpimästi, kiireettä ja aidosti.

Anu Mattilalle tärkeää on työn monipuolisuus ja rikkaus. Seurakunnan suuri koko on hänelle voimavara ja hän haluaa työllään tuoda muita ihmisiä Jumalan eteen. Hänelle on etuoikeus saada olla mukana ihmisten elämän tärkeimmissä tapahtumissa.

– Olen saanut Luojalta musiikin lahjan, vanhemmiltani mahdollisuudet harrastaa musiikkia ja perheeltäni täyden tuen työn tekemiseen, Mattila kertoi Vuoden kanttori -tunnustuksen saamisen yhteydessä.

Millainen kanttori ansaitsisi tänä vuonna Vuoden kanttorin arvonimen? Suomen Kanttori-urkuriliiton alaosastot voivat ehdottaa Vuoden kanttoriksi sopivaa henkilöä 14.4. mennessä AKI-liittojen kotisivuilla. Vuoden kanttori julkistetaan toukokuussa 2024 Kirkon juhlilla.