Nuorten ääni kuuluviin

Uuden kirkkojärjestyksen mukaan jokaiseen seurakuntaan on perustettava nuorten vaikuttajaryhmä. Nuorten vaikuttajaryhmätoiminnassa on kyse osallisuuden vahvistamisesta, Kirkkohallituksen asiantuntija Sirpa Syrjä kertoo.

Teksti Hannu Keränen kuvat Hannu Keränen

Keväinen Kirkko 2030 -seminaari Tampereella sai runsaasti nuoria liikkeelle. Kirkkohallituksen asiantuntija Sirpa Syrjä iloitsee osallistujamäärästä sekä vilkkaasta keskustelusta ja ideoista.

– Nuorten tulevaisuusseminaari on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa nuoret keskustelevat ajankohtaisista teemoista kirkossa. He myös pohtivat, millaisessa kirkossa haluavat toimia tulevaisuudessa, Syrjä valaisee.

Tampereella nuoret pääsivät vaikuttamaan, verkostoitumaan ja keskustelemaan kirkollisten päättäjien kanssa kirkon nykytilasta ja tulevaisuudesta.

– Nuoret keskustelivat työpajoissa viidestä heille tärkeästä teemasta yhdessä kirkon päättäjien kanssa.

Ryhmiä 150 seurakunnassa

Sirpa Syrjä on kulkenut vaikuttajaryhmien mukana pitkän matkan. Hän iloitsee seurakuntien aktiivisuudesta.

– Vaikuttajaryhmille ei ole asetettu raameja, kuten miten monta henkilöä siihen tulee kuulua, miten heidät valitaan, kuinka monta kertaa tulee kokoontua. Myöskään kokouskäytäntöjä ei ole määritelty. Vaikuttajaryhmät ovat varsin erilaisia jokaisessa seurakunnassa. Ryhmien toiminta-ajatuksena on, että ne perustetaan paikallisseurakuntaa parhaiten palvelevalla tavalla.

Nuorten vaikuttajaryhmiä on nyt 150 seurakunnassa

– Vaikuttajaryhmiin valitaan nuoria kutsumalla, vaaleilla tai hyödyntämällä aikaisemmin perustettuja nuortenryhmiä. Tavoitteena on, että vaikuttajaryhmän perustamisvaiheessa kuullaan nuoria, seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä.

Sirpa Syrjä kannustaa nuorten vaikuttajaryhmien perustamiseen.

Kolmen tason kokoontumisia

Vaikuttamista tapahtuu Syrjän mukaan kolmella tasolla. Paikallisella tasolla seurakunnassa sekä hiippakunnallisissa ja valtakunnallisissa kokoontumisissa.

– Tavoitteena on, että nuoria kuullaan ja he voivat vaikuttaa seurakunnan toiminnallisiin ja hallinnollisiin päätöksiin jo niiden valmisteluvaiheessa. Nuorten vaikuttajaryhmän, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden välisellä vuorovaikutuksella on paljon merkitystä.

Nuoria kuullaan ja he voivat vaikuttaa seurakunnan toiminnallisiin ja hallinnollisiin päätöksiin jo niiden valmisteluvaiheessa.

Nuoret ovat arvostaneet alueellisia hiippakuntatason tilaisuuksia, joissa myös piispat ovat olleet paikalla.

– Kokonaiskirkon tasolla järjestettävää nuorten tulevaisuusseminaaria valmistelee nuorten ryhmä, jossa on edustus jokaisesta suomenkielisestä hiippakunnasta. Nuorten työryhmä suunnittelee, valmistelee ja toteuttaa nuorten tulevaisuusseminaarin sisällön yhdessä muutaman työntekijän kanssa, Syrjä kertoo.

Hän korostaa, että luomalla nuorten, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden tutustumis- ja keskustelutilaisuuksia rakennetaan kokemusta osaamisesta, kiinnostuksesta ja sitoutuneisuudesta molemmin puolin.

– On tärkeää, että nuorten vaikuttajaryhmä saa tukea nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös muilta työntekijöiltä, kuten kirkkoherralta ja luottamushenkilöiltä. Toiminta vaarantuu, mikäli vaikuttajaryhmän tuki ja kehittäminen jää vain yhden työntekijän vastuulle.

Kriittistä pohdintaa

Nuorten vaikuttajaryhmän perustaminen on kirvoittanut myös kritiikkiä.

– Autuaaksi tekevähän ryhmä ei ole, jos nuoria ei kuulla laajemmin, Leppävaaran seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Pasi Härkönen sanoo.

Hän suhtautuu nuorten vaikuttajaryhmiin ja niiden pakollisuuteen kriittisesti.

Härkönen pohtii, kuuluuko vaikuttajaryhmissä vain pienen ryhmän ääni. Ne ovat hänen mielestään hieman väkisin perustettuja. Leppävaaran seurakunnassa kuitenkin on vaikuttajaryhmä.

– Toivottavasti idea onnistuu. Nuoret eivät välttämättä halua sitoutua vaikuttajaryhmän toimintaan. Olisiko toimivampaa kuulla nuoria jonkun isomman ryhmän kautta, esimerkiksi Instagramissa, WhatsAppissa tai vastaavissa, Härkönen heittää.

Tiesitkö?

Vaikuttajaryhmäajatuksen taustalla on kirkolliskokouksen päätös vuodelta 2019. Tuolloin päätettiin, että seurakuntiin pitää perustaa nuorten vaikuttajaryhmät. Päätöksen todentuminen sidottiin uuden kirkkolain voimaantuloon. Lopullinen sinetti tuli 1.7.2023, kun uusi kirkkolaki tuli voimaan.