Sitoutuminen ja intohimo työhön toivat palkinnon – Jyväskylän seurakunnan Pasi Bom on valittu KNT ry:n ensimmäisen Saaga-palkinnon saajaksi

Saaga-palkinnon tehtävänä on tuoda esiin kirkon kasvatuksen ammattilaisia, heidän työtään ja heidän saavutuksiaan. Palkinto jaetaan jatkossa vuosittain.

Teksti Miika Manninen kuvat Miika Manninen

Jyväskylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Pasi Bom on valittu Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry:n ensimmäisen Saaga-palkinnon saajaksi.

-Pasin työssä tiivistyy sanonta: ”jotta kukaan ei jää yksin”. Pasin työ on todella laaja-alaista, ja hänen tekemisessään näkyy intohimo omaa työtä kohtaan, perustelee palkintotyöryhmän puheenjohtaja Anna Kärri.

Espoon Leppävaaran, Vihdin ja Säynätsalon seurakunnissa aiemmin työskennellyt Bom kertoo, että palkinto tuli hänelle yllätyksenä ja veti sanattomaksi. ”Miksi juuri minä, onhan niitä muitakin”, oli hänen ensimmäinen ajatuksensa, kun hän sai tiedon tunnustuksesta.

Monessa mukana ollut kirkon kasvatuksen ammattilainen arvostaa tunnustuksen korkealle. Se on palkinto hänen tekemästään pitkäjänteisestä työstä, jonka tekemisestä hän on itse myös nauttinut paljon.

Rakastan työtäni, koska koen tyydytystä siitä, että saan palvella niin seurakuntalaisia kuin työtovereitani.

-Rakastan työtäni, koska koen tyydytystä siitä, että saan palvella niin seurakuntalaisia kuin työtovereitani. Olen huono sanomaan työkaverille ”ei”, jos minulta pyydetään apua, ja jos minulla vain on taito ja välineet auttaa, Bom lisää.

Saaga-palkinnon valintaperusteluissa mainittu laaja-alaisuus ja sitoutuneisuus työhön näkyy erinomaisesti Bomin työuralla. Hän ei ole uransa aikana epäröinyt tarttua  uusiin haasteisiin ja on ollut valmis kouluttautumaan jatkuvasti oman työnsä kehittämiseksi.

Työskennellessään Säynätsalon seurakunnassa hän kouluttautui ja perehtyi partiotoimintaan, vaikka ei ennestään juuri tuntenut partiotyötä.

-Opiskeluaikana ja vielä Vihdissä työskennellessäni pidin itseäni jopa antipartiolaisena, Bom itse naurahtaa.

Hän tarttui kuitenkin partiotyöhön ennakkoluulottamasti, innostui siitä itsekin, ja tämän tuloksena seurakunnan partiotyö kehittyi ja vahvistui merkittävästi. Myöhemmin Bom on osallistunut seurakunnan partiotyöntekijänä muun muassa alueellisille, kansallisille sekä kansainvälisille Jamboree-leireille. 

Työn myötä hän innostui mukaan kirkon SEPPO-toimintaan kehittämään partiotyötä koko kirkon alueella.

Palkintotyöryhmän mukaan on myös pitkälti Bomin ansiota, että Säynätsalon seurakunnan nuorisotyö elpyi monipuoliseksi ja aktiiviseksi useiden vuosien laskusuhdanteen jälkeen.

Hänellä on hyvät taidot koota ja ohjata vapaaehtoistoimijoita, ja lisäksi hän nautti seurakunnan nuorten sekä erityisesti partiolaisten ja heidän perheidensä luottamusta.

Kärrin mukaan Bomin vahvuus on monen muun osaamisen lisäksi se, että hänen tiimityötaitonsa ovat erinomaiset.

– Hänellä on hyvät taidot koota ja ohjata vapaaehtoistoimijoita, ja lisäksi hän nautti seurakunnan nuorten sekä erityisesti partiolaisten ja heidän perheidensä luottamusta.

Bomilla on myös monipuolinen osaaminen musiikki- ja AV-toiminnassa. Hän toimi useiden vuosien ajan Pro Fide -yhtyeen miksaajana ja on nykyisinkin tuttu näky seurakunnan tapahtumissa miksauspöydän takana. Koronapandemian aikana hän perehtyi ja kouluttautui omaehtoisesti live-striimien ja videotallenteiden tekemiseen.

Reilun 20 viime vuoden ajan hänen työnsä painopisteenä on ollut vastata Jyväskylän seurakunnan kesäkodin Lehtisaaren toiminnasta. Saaren toimintaan osallistuu vuosittain lähes 6000 vierailijaa, jotka ovat eri ikäisiä ihmisiä, perheitä ja ryhmiä. Sen lisäksi hän osallistuu rippikoulutyöhön.

-Minä luon toisille mahdollisuuksia tehdä töitä Lehtisaaressa. Minä roudaan tavarat paikoilleen, käyn kaupassa ja korjaan veneet sekä laiturit. Käytännön kokemus tähän kaikkeen tulee siitä, että omistan omakotitalon, Bom naurahtaa.

Seurakuntatyössä Bom pitää tärkeänä sitä, että seurakunta opettaisi jatkossakin Raamattua rohkeasti. Tulevaisuuden kannalta hän pitää tärkeänä, että seurakunta myös kokoaisi ihmisiä enemmän yhteen.

-Meillä ei ole nuorisotapahtumaa Jyväskylässä, vaikka olemme Suomen suurin seurakunta. Kaipailisin isompia kokoavia tapahtumia, joissa nuoret näkisivät, että ”hei, meitä on muitakin”.

51-vuotias Bom on kotoisin Imatralta, ja hän valmistui kirkon nuorisotyönohjaajaksi vuonna 1996 Kauniaisten Raamattuopistolta.

Vaikka Saaga-palkinto jaettiin tänä vuonna ansaitusti Pasi Bomille, Kärri kertoo, että jokainen kuudesta tänä vuonna ehdolla olleesta olisi ollut erinomainen valinta palkinnon saajaksi.

Kärri muistuttaa, että Saaga-palkinto jaetaan myös ensi vuonna. Jokainen KNT:n jäsen voi vaikuttaa palkinnon myöntämiseen suosittelemalla seuraavaa palkinnon saajaa.

-Liian harvoin me kehumme tai tuomme toisiamme esiin. On tärkeää, että nostamme toinen toistemme upeita työjuttuja, hän lisää.

Mikä on Saaga-palkinto?

-Saaga-palkinto on tunnustus, joka jaetaan vuodesta 2023 alkaen vuosittain Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry:n jäsenelle.

-Palkinto voidaan jakaa yksittäiselle työntekijälle, työparille tai tiimille.

-Palkinnon kriteereiden mukaan palkinnon saaja on kehittänyt itseään ammatillisesti ja on ammatistaan sekä työstään ylpeä.

-Saaja on kehittänyt ja toteuttanut jonkin uuden ja toimivan tapahtuman, työmuodon tai työtavan mallin.

-Saaja on osoittanut työssään ratkaisukeskeistä työotetta ajankohtaisten kristillisen kasvatustyön kysymysten parissa paikallisesti tai valtakunnallisesti.

-Saaja on osoittanut valmiutta verkostoitua, kehittää työyhteisöä ja toiminut rohkeana suunnannäyttäjänä.

-KNT ry:n jäsenyyden lisäksi ehdokkaan täytyy täyttää vähintään kaksi edellämainituista kriteereistä.

-Ensimmäisen Saaga-palkinnon saajaksi oli kuusi ehdokasta. KNT:n jäsenet saivat ehdottaa henkilöitä palkinnon saajiksi.

-Palkinnon nimi Saaga tulee siitä, että tarinoilla on tärkeä merkitys kirkon kasvatustyössä. Palkinnon nimi mahdollistaa myös sen, että sen voivat kokea omakseen kirkon kasvatustyön eri työaloilla työskentelevät ammattilaiset.