Kolumni: Monenlaista juhannusta!

Juhannuksena töissä, ei kai kirkon työntekijä muuta kaipaisikaan – vai miten se meneekään, pohtii Riitta Haapa-aho kolumnissaan.

Teksti Riitta Haapa-aho kuvat Pixabay

Rentouttavaa juhannusta sinulle, kirkon työntekijä, joka vietät viikonlopun ykkösluokan leirikeskuksessa. Siellä saat hotellitasoista palvelua, rauhaa ja hyvät yöunet. Pääset pötköttelemään laiturin nokassa katselemassa ohikiitäviä pilviä. Ei ihminen muuta lomaa kaipaisikaan.

Hauskaa juhannusta sinulle, kirkon työntekijä, joka kannat penkkejä, laulelet kesäisiä lauluja, paistat makkaroita ja nostat lipun seurakunnan avoimessa juhannusaaton juhlassa. Ei ihminen muuta juhlaa kaipaisikaan.

Rauhallista juhannusta sinulle, kirkon työntekijä, joka heräät keskikesän hiljaiseen aamuun viettämään kirkkojärjestyksen edellyttämää kello kymmenen pääjumalanpalvelusta. Ei ihminen syvempää hiljaisuutta voisi tavoittaakaan.

Iloista juhannusta sinulle, kirkon työntekijä, joka olet arkipyhän töissä, mutta jolla ei ole merkittyjä työtehtäviä. Eihän ihminen siitä ylimääräistä vapaata haluaisikaan.

Ja levollista juhannusta sinulle, kirkon työntekijä, joka olet tänä kesänä saanut sumplittua itsellesi loman juhannukseen. Säästät siitä yhden vuosilomapäivän ja samalla voit aidosti hengähtää. Pääset viettämään juhannusta mökillä kahdensadan kilometrin päässä. Voit pötkötellä laiturin nokassa, grillata ruokaa itsellesi. Voit nauttia hiljaisuudesta, valvoa ja nukkua silloin, kun huvittaa. Sitä kirkonkin työntekijä saattaisi joskus kaivata.

Kirjoittaja on Pappisliiton varapuheenjohtaja. Kirjoitus kuuluu AKI-liittojen, Diakoniatyöntekijöiden Liiton ja Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT:n puheenjohtajiston blogisarjaan.

Asiasanat: