Vuoden Kanttori 2024 on Jukka Hassinen Jyväskylän seurakunnasta

Jyväskylän seurakunnassa työskentelevä kanttori Jukka Hassinen on kehittänyt Jyväskylän musiikkiharrastusmahdollisuuksia ja tuonut musiikkia osaksi kaikkien elämää.

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2024 Jyväskylän seurakunnan kanttorin Jukka Hassisen. Hassinen vastaanotti palkintonsa Suomen Kanttori-urkuriliiton ja Suomen kirkon pappisliiton yhteisessä jäsentapaamisessa Kirkon Juhlilla Tampereella 18.5.2024.

Valintaa perusteltiin Hassisen merkittävällä työuralla isossa seurakunnassa. Hassinen on kehittänyt Jyväskylän musiikkiharrastusmahdollisuuksia ja tuonut musiikkia osaksi kaikkien elämää.

Hassinen on toiminut Jyväskylän seurakunnan JUKOlaisena luottamusmiehenä yli 20 vuotta ja rakentanut työnantajaosapuolen kanssa paikallista moduulityöaika-virkaehtosopimusta. Hassisen työ on lisännyt työhyvinvointia ja helpottanut herkästi rannattomalta tuntuvan seurakuntatyön rajaamista.

Hassinen näkee tärkeänä, että seurakunnan musiikkityöntekijöillä on erilaista osaamista. Hän on pyrkinyt myötävaikuttamaan erilaisista musiikillisista taustoista tulevien hakeutumiseen kanttorikoulutukseen ja seurakunnan musiikkityöhön. Samoin hän on tukenut seurakunnan musiikkileikkikoulutoiminnan vahvistumista ja elinvoimaisuutta. Jukka Hassinen kokee saavansa tehdä itselleen mieluista työtä. Hän nauttii erityisesti jumalanpalveluksessa musisoimisesta ja siitä, kuinka Jumalan armon avaruus puhuttelee musiikin välityksellä.

Hassinen on ollut merkittävä henkilö Jyväskylässä lauluharrastuksen kehittäjänä. Hassisen aloitteesta sai alkunsa 2007 Lauluyhtye Lux Auribus (suom. Valoa korville), joka on nykyään Taulumäen kirkon kuoro. Hän ideoi ja organisoi koulujen 4. luokkien oppilaiden virsilaulutapahtuman, joka on järjestetty Taulumäen kirkossa vuosittain vuodesta 2008 lähtien yhteistyössä koulujen ja niiden musiikkiryhmien, Jyväskylän perusopetuksen edustuskuoron sekä paikallisten musiikkitoimijoiden kanssa. Tapahtuma on tavoittanut yli 15 000 koululaista.

Hassinen näkee tärkeänä, että seurakunnan musiikkityöntekijöillä on erilaista osaamista. Hän on pyrkinyt myötävaikuttamaan erilaisista musiikillisista taustoista tulevien hakeutumiseen kanttorikoulutukseen ja seurakunnan musiikkityöhön. Samoin hän on tukenut seurakunnan musiikkileikkikoulutoiminnan vahvistumista ja elinvoimaisuutta.

Hassinen on kehittänyt yhteistyötä kuorojen ja orkestereiden kanssa. Taulumäen kirkossa vuosittain toteutuvien Jyväskylä Sinfonian hiljaisen viikon ja pyhäinpäivän konserteissa sekä joulukonserteissa on kuultu passioita, oratorioita, messuja, sielunmessuja ja muita suuria kirkkomusiikkiteoksia.

Hassinen toimii yhdessä kollegoidensa kanssa Jyväskylän seurakunnan vuosittaisten kahden konserttisarjan, Jyväskylän Pääsiäisen ja Kesäkonsertit -sarjojen taiteellisena johtajana ja koordinoi vuosittain Taulumäen kirkossa järjestettäviä yli 50 musiikkitilaisuutta esiintyen välillä myös urkurina omin konsertein ja kamarimusiikkitehtävissä sekä kuorojen ja muusikoiden säestäjänä.

Hassinen on osallistunut Keski-Suomen kanttoriurkuriyhdistyksen työhön vuosituhannen alusta lähtien ja toiminut myös yhdistyksen puheenjohtaja usean vuoden ajan.

Musiikin maisteri, kanttori Jukka Hassinen on syntynyt Rääkkylässä vuonna 1966. Hän valmistui kanttoriksi (MuM) Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta Helsingistä vuonna 1994. Urkujensoiton A-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuonna 1998 Markku Hietaharjun johdolla. Hassinen on opiskellut myös teologiaa.

Hassinen on toiminut kanttorina Helsingin seurakuntayhtymässä vuosina 1992-1999 ja syksystä 1999 lähtien Jyväskylän seurakunnassa. Seurakuntavirkansa ohessa Hassinen toimi Lapuan hiippakuntakanttorina 2001-2006 kehittäen mm. kanttorien jatko- ja täydennyskoulutusta ja järjestäen osaltaan Seinäjoen Kanttoripäiviä. Jyväskylän suuren seurakunnan kanttorina hän on ollut järjestämässä lukuisia valtakunnallisia tapahtumia, Kirkon musiikkijuhlia, Lähetysjuhlia ja Kirkkopäiviä.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli myönsi Jukka Hassiselle director musices -arvonimen vuonna 2006.

Tunnustuksena ansioistaan Jukka Hassiselle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä liiton rahalahja.

Haastattelupyynnöt: Jukka Hassinen, jukka.hassinen(at)evl.fi, 050 523 4136

Lisätietoja:
www.akiliitot.fi
www.skul.fi
Puheenjohtaja Minna Raassina, puh. 044 7768 060

Suomen Kanttori-urkuriliitto on vuonna 1907 perustettu kanttoreiden ammattiliitto. Liiton jäseninä on n. 80 prosenttia evankelis-luterilaisen kirkon kanttoreista sekä lukuisa joukko eläkeläisiä ja opiskelijoita. Liiton tarkoituksena on valvoa jäsentensä taloudellisia, koulutuksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, neuvotella ja tehdä sopimuksia jäsentensä palvelussuhteen ehdoista sekä edistää ammattikunnan keskinäistä yhteyttä.
Suomen Kanttori-urkuriliitto muodostaa Suomen kirkon pappisliiton ja Suomen teologiliiton kanssa yhteisjärjestön AKI-liitot ry:n, jonka toimisto hoitaa näiden kolmen liiton ja niiden jäsenten asiat.