
Milloin tapahtumasta pitää ilmoittaa viranomaiselle? – Poliisi neuvoo kysymään apua
Seurakunnissa järjestetään vuosittain valtava määrä toimintaa ja tapahtumia. Mistä pitää tehdä ilmoitus viranomaiselle, mistä ei?
Teksti Jukka Hassinen kuva Pixabay
Korona-ajan jälkeen Jyväskylän viranomaiset tarkensivat tapahtumaturvallisuuteen liittyviä käytäntöjä. Kirkkohallituksen vuoden yleiskirjeessä (18/2022) ”Kirkkotilojen turvallisuus yleisötilaisuuksissa” todetaan: ”Paikalliset olosuhteet ja siten luvan tarve vaihtelevat suuresti maan eri puolilla. Tästä syystä on hyvä aina ottaa yhteyttä tilaisuuden järjestämispaikan poliisiin ja selvittää paikallinen kanta.”
Seurakunnan velvoitteiden selkeyttämiseksi teimme syksyllä 2022 aloitteen paikallisen poliisin, pelastustoimen ja seurakunnan johtavien työntekijöiden yhteisestä palaverista. Saimme vastauksia kysymyksiin ja sovimme säännöllisestä yhteydenpidosta.
Sittemmin järjestimme seurakunnan lähikirkkoalueiden vastuuhenkilöille, vastuupapeille, kanttoreille ja suntioille tapahtumaturvallisuusaiheisen iltapäivän, jossa viranomaiset käyttivät puheenvuoroja ja kävimme keskustelua seurakunnan viranomaisvelvoitteista.

Jobi kuoleman äärellä keväällä 2025
Viranomaiskäytännöt kehittyvät jatkuvasti
Paikallisen poliisin lupavalvontayksikön vanhemman konstaapelin mukaan tapahtumaturvallisuuteen liittyvä lain tulkinta on myös poliisissa koko ajan kehittyvä teema. Viranomaiset eivät yksin kykene vastaamaan tapahtumaturvallisuusalan kokonaiskehityksestä.
Yhdeksän vuotta sitten luotu Tapahtumaturvallisuusryhmä Facebookissa tarjoaa alan toimijoille foorumin, jolla eri osapuolet pääsevät keskustelemaan keskenään. Ryhmään voivat liittyä myös seurakuntien työntekijät, jotka haluavat seurata alan kehittymistä.
Vuosittaiset Tapahtumaturvallisuuspäivät-ammattilaistapahtuma on myös tarkoitettu kaikille tapahtumatekijöille, opiskelijoille sekä alasta kiinnostuneille. Tapahtumaturvallisuusryhmä sekä Tapahtumaturvallisuuspäivät ovat pääosin vastanneet alan viime vuosien kehityksestä. Edelleen laintulkinnat vaihtelevat paikkakunnasta riippuen. Korostan, että tässä kirjoituksessa esitän Jyväskylän poliisin tulkintoja kokoontumislaista.
Tavallisesta adventtiyön nuorten messusta ei poliisin mukaan tarvitse tehdä ilmoitusta.
Milloin pitikään ilmoittaa?
Milloin seurakunnan toiminnassa on kyse yleisötilaisuudesta, josta tulee tehdä ilmoitus viranomaisille?
Kokoontumislain (530/1999) mukaan yleisötilaisuuksina ei pidetä uskonnollisten yhdyskuntien tunnusomaiseen toimintaan kuuluvia tilaisuuksia, jotka järjestetään julkista uskonnonharjoitusta varten yhdyskunnan omissa tai niitä vastaavissa tiloissa. Siten ilmoitusta ei tarvitse tehdä kirkossa järjestettävistä jumalanpalveluksista, kirkollisista toimituksista tai muista uskonnon harjoittamiseksi katsottavista tilaisuuksista.
Poikkeuksen tästä tekevät suurten tapahtumakokonaisuuksien osana olevat tilaisuudet, myös jumalanpalvelukset. Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtumakokonaisuuden osana yömessusta ja konserteista tuli tehdä yleisötapahtumailmoitus poliisille, hyväksyttää pelastussuunnitelma pelastustoimella sekä asettaa järjestyksenvalvoja ja ensiapuvastaava.
Vastaavasti toimitaan muun muassa suurten hengellisten kesäjuhlien kohdalla. Toisaalta tavallisesta adventtiyön nuorten messusta ei poliisin mukaan tarvitse tehdä ilmoitusta, koska se kuuluu seurakunnan tunnusomaisen toiminnan piiriin.
Jyväskylän poliisin mukaan ilmoitus poliisille tulee tehdä aina väkimäärästä riippumatta, mikäli kirkon tiloissa joku ulkopuolinen järjestää konsertin tai tapahtuman, joka on kaikille avoin joko lipun ostamalla tai ilmaiseksi.
200 henkilön rajan lähestyessä tai ylittyessä pelastussuunnitelma tulee lähettää pelastustoimelle hyväksyttäväksi. Ulkopuolinen järjestäjä voi olla kirkon vuokraava ohjelmatoimisto, sinfoniaorkesteri tai paikallinen kuoroyhdistys, joka korvaa tilan vuokran esiintymällä vastavuoroisesti jumalanpalveluksessa.
Turvallisuutta arvioidessaan poliisi katsoo kokonaisuutta.
Aina saa kysyä!
Seurakunnan itse järjestämien avoimien konserttien tai muiden vastaavien yleisötilaisuuksien kohdalla riskiarvio vaikuttaa ilmoittamiskynnyksen ylittymiseen.
Poliisi korostaa että 200 henkilön raja ei liity poliisille ilmoittamiseen, vaan pelastussuunnitelman esittämiseen pelastustoimelle. Kun pelastussuunnitelma tehdään, automaattisesti tulee tehdä myös tapahtumailmoitus poliisille.
Poliisin näkökulmasta voi olla pieniä seurakunnan järjestämiä tapahtumia, joista ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Toisaalta joskus pieneenkin tilaisuuteen, jonka henkilömäärä on alle 200, voi sisältyä elementtejä, joiden vuoksi ilmoitus pitää tehdä.
Turvallisuutta arvioidessaan poliisi katsoo kokonaisuutta; missä konsertti on, mihin aikaan, vetääkö esiintyjä tietynlaista porukkaa ja niin edelleen. Mikäli seurakunnan työntekijä on epävarma ilmoitusvelvollisuudesta, poliisi neuvoo kysymään heiltä.
Olemme saaneet käsityksen, että poliisi mielellään neuvoo ja opastaa turvallisuutta koskevissa asioissa.
Kirjoittaja työskentelee kanttorina Jyväskylän seurakunnassa.